SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/016 | 9022 Győr, Bisinger sétány 32.

Intézmény logo

Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Történet

Iskolánk története

Történet

Iskolánkat 1915-ben a város alapította Győr Szabad Királyi Város Női Felsőkereskedelmi Iskola néven. Képzési profilja alapvetően nem változott a több mint 8 évtized alatt: évtizedeken keresztül kereskedelmi, majd miután Magyarországon a kereskedelmi és a közgazdasági képzést különválasztották, közgazdasági jellegű szakmai képzést valósít meg (az utolsó felső- kereskedelmi osztályok 1943-ban érettségiztek).

A nevelés és az oktatás, a szakmai képzés általánosan, országosan jellemző változásai természetesen iskolánkban is érvényesültek az évtizedek során, bár egyes időszakokban jelentősnek is nevezhető helyi jellegzetességekkel. Ezeket nem követjük végig, csak azokat mutatjuk be röviden, amelyek ma is meghatározóan hatnak az iskolában.


Az intézmény az 1952/53. tanévtől egyike lett annak a három iskolának az országban, amelyet a pénzügyi képzésre szerveztek át (fenntartója a Pénzügyminisztérium lett 1974-ig). A pénzügyi szakképzés, később annak dominanciája a mai napig fennáll. Ebből eredő a pénzügyi megjelölés Győrben, a régióban. Vállaljuk!

Az első évtizedekhez képest jelentős változás volt az is (nevelési feladatban stb.), hogy fiú tanulók kerültek felvételre, először az 1960/61. tanévben. (Az utóbbi években a fiú tanulók aránya 40% körül mozog.) A technikai haladáshoz, a gazdasági élet igényeihez alkalmazkodva 1985 óta a számítástechnikai szakképzés is meghonosodott az iskolában, elsőként a megyében.

A számítástechnikai ágazatú oktatás bevezetését megelőzően az iskolában az osztályok száma évfolyamonként kettő, azt követően pedig általában három.

Kezdetben az oktatás három évfolyamú volt, az 1919/20-as tanévtől kezdődően pedig négy évfolyamú.

1945-ben szervezték meg a dolgozók iskoláját. A felnőttkorúak különböző szakirányú (villamosipari, kereskedelmi stb.) képzésének adott otthont az iskola, amelyek később a megfelelő anyaiskolához kerültek. Az iskolában felnőttkorúak részére 1974-től van közgazdasági szakképzés, az érettségivel rendelkezők számára, levelező oktatás keretében.

Az előző évtizedben jelentős változások voltak a magyar közoktatásban és szakképzésben, amelyeknek iskolánk aktív résztvevője volt. 1991-ben elnyertük az Emberi Erőforrások Fejlesztési Program (az ún. világbanki program) pályázatát, ezáltal egyike lett annak a 61 iskolának az országban, amely azt megvalósította. Az iskola a magyar szakképzés eddigi legnagyobb fejlesztési folyamatába került, amely nagyon jelentős oktatástechnikai eszközjuttatással párosult, helyileg és országosan jelentős presztízs növekedéssel járt. A program szerinti oktatás szerkezete, tartalma gyakorlatilag alapjául szolgált a magyar közoktatás és a szakképzés átalakítását jelentő törvényi szabályozásnak.

A 90-es évek első felének másik jelentős, iskolai fejlesztési tevékenysége a tanirodai képzés adaptálása, hazai elterjesztése. Ugyancsak jelentősen növelte iskolánk ismertségét és szakmai elismertségét. Ez az oktatási módszer általánossá vált ma már a közgazdasági és kereskedelmi szakközépiskolák területén.

1998-ban iskolánk sikeresen pályázott  az első világbanki program folytatásaként most már - a szakképző szakasz fejlesztését szolgáló második világbanki programra, amelynek az elnevezése Piacorientált Szakképzés Fiataloknak (röviden: POSZFI). Pályázatunkban egy Magyarországon új, az európai uniós üzleti ügyintéző szakképesítés kifejlesztésére vállalkoztunk.

Az iskola alapvető céljának azt tekinti, hogy a gazdálkodó szervezetek középfokú végzettségű szakember igényét biztos szakmai tudású, pontos, megbízható, emberileg is igényes fiatalokkal elégítse ki. Ma már, amikor végzett tanulóinknak kb. fele a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, hasonló súlyú cél az is, hogy tanulóit felkészítse a felsőfokú tanulmányokra. A felsőoktatási intézményekbe felvett tanulók aránya alapján az ország középiskolái között előkelő helyet szereztünk az iskola több tanévben az első tíz között szerepel, az ország közgazdasági szakközépiskolái között többször a 2.-5. helyen végez.

Az iskola képzési szerkezete: az évfolyamonkénti három osztály közül egy közgazdasági, egy informatikai szakmacsoportos képzést valósít meg, ezen kívül nyelvi előkészítő osztályt indítunk, amelyen angol nyelvet oktatunk. A nyelvi előkészítő osztályban az első tanévet követően az osztály fele közgazdasági, a másik fele pedig informatikai irányban tanul tovább. A nyelvi előkészítő osztály az 5. tanév végén tesz érettségi vizsgát, míg a másik két osztályban tanulók a 4. év végén. Ezt követi a szakképző szakasz, amely egy (középszintű szakmai képesítés) vagy két tanévig tart (felsőfokú szakmai képesítés) és szakmai vizsgával zárul.

Az iskola jelenlegi épületében 1920 óta folyik a tanítás (a század első évtizedében kollégiumnak épült). A II. világháború idején jelentős károsodást szenvedett. 1975-ben szükségessé vált teljes felújítása, amely 1978 tavaszán fejeződött be. Az épülethez kapcsolódva épült tornaterem 1961-ben készült el.

A tornaterem folytatásaként, illetve egy szinttel való növelését jelentő beruházás révén alakult ki az iskola másik szárnya, amelyet 1993. januárjában vettünk birtokunkba.

2005-ben Győr városa 60 millió forintot biztosított az iskolaépület homlokzatának teljes felújítására. Minden tanteremben megtörtént az ablakcsere, 2007 novemberében pedig megkezdődött egy új kerítés kialakítása.

2008 óta iskolánk akkreditált ECDL vizsgaközpontként is részt vesz a számítástechnikai ismeretek terjesztésében.

 1. január 1-től iskolán a Győri Térségi Integrált Szakképző Központ részeként működik. E szervezet által beadott TIOP nyertes pályázatának köszönhetően mintegy 20 millió Ft-ból megújult a gyakorlati képzést szolgáló tanirodánk:
 • számítógépek
 • teljes bútorzat
 • fénymásolók
 • telefonközpont
 • irodatechnikai eszközök 

február óta iskolánk a Magyar Géniusz hálózat Tehetségpontja. Ennek megfelelően alapfeladatának tartja a tehetségek felfedezését és felkarolását diákjai körében, a tanácsadás, pályaorientáció valamint a lehetőségek, információk személyre szabott megmutatásának is kiemelkedő szerepet tulajdonít.
2013. január 1-től a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítása alatt működik tovább iskolánk.

2015-től a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum tagiskolájaként működünk, az iskola neve 2016 szeptemberétől Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma.

 

Gyakran változott az iskola elnevezése:

 • Győr Szabad Királyi Város Női Felsőkereskedelmi Iskola (1915-40)
 • Győr Szabad Királyi Város Kereskedelmi Leányközépiskolája (1940-48)
 • Győri Állami Közgazdasági Leánygimnázium (1948-50)
 • Állami Közgazdasági Leányközépiskola (1950-52)
 • Közgazdasági Technikum Pénzügyi Tagozat (1952-70)
 • Közgazdasági Szakközépiskola Pénzügyi Tagozat (1970-78)
 • Lengyel Gyula Közgazdasági Szakközépiskola (1978-91)
 • Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskola (1991-2002)
 • Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola (2002)
 • Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma (2016)
 • Győri Szolgáltatási Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Technikum (2020)

Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum

9022 Győr, Bisinger sétány 32.

Telefon: +36-96/312-135

E-mail: iskola@deakgyor.hu

OM azonosító: 203037/016


2024Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum